skip to main content

Αναβίωσε το έθιμο της Γυναικοκρατίας

Το έθιμο της Μπάμπως (δηλαδή της γριάς ή της μαμής), όπως αποκαλείται η μονοήμερη αντιστροφή των παραδοσιακών ρόλων ανδρών-γυναικών, αναβίωσε την περασμένη Κυριακή σε Μονοκλησιά, Ανω Καμήλα, Λιβαδιά και Νέα Πέτρα.

Το έθιμο ανάγεται στην εποχή που οι ελευθερίες των γυναικών ήταν περιορισμένες και ο ρόλος της μαμής στο χωριό μείζονος σημασίας. Οι ρίζες του εθίμου λέγεται ότι ανάγονται στις αρχαίες γυναικείες γιορτές των Θεσμοφορίων.

Σύμφωνα με την παράδοση, στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα της οσίας Δομινίκης, οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού επισκέπτονται από νωρίς τη γηραιότερη, την οποία "βρέχουν" με βασιλικό και στην οποία προσφέρουν δώρα, πριν την εγκαταστήσουν σε στολισμένο αμάξι με το οποίο κάνουν το γύρο του χωριού.

Την ημέρα αυτή η έξοδος των ανδρών από τα σπίτια απαγορεύεται και, όποιος… καταπατήσει τον άγραφο νόμο, περιλούζεται με νερό! Μέχρι τα ξημερώματα της επομένης ημέρας οι γυναίκες διασκεδάζουν και χορεύουν, συνοδεία οργάνων.

Το έθιμο είναι θρακικής προέλευσης και μεταφέρθηκε σε διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Στο Δήμο Νέας Ζίχνης, η γυναικοκρατία -όπως λέγεται σήμερα- αναβίωσε πρώτη φορά το 1925 από τους πρόσφυγες της Πέτρας, που ίδρυσαν το σημερινό οικισμό της Νέας Πέτρας. Στη Μονοκκλησιά το έθιμο πραγματοποιείται από το 1963.

Η ατραξιόν φέτος στη Γυναικοκρατία της Μονοκκλησιάς ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας γυναικών που διεξήχθη μεταξύ των ομάδων του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοκκλησιάς και του αντίστοιχου των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η πρώτη αν και οι «αμφισβητήσιμες φάσεις» ήταν πολλές…

Χορούς απέδωσε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μητρουσίου.

Γεύμα παρατέθηκε στους επισήμους στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Μονοκκλησιάς «Λυσιστράτη», όπου ο νομάρχης κ. Κων. Παπαπαναγιώτου έκοψε τη βασιλόπιτα. Το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι της βουλευτή κας Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, γεγονός που χαρακτήρισε ο νομάρχης ως συμβολικό.

Ο κ. Παπαπαναγιώτου αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η αναβίωση του εθίμου, τονίζοντας πως επιβάλλεται να διατηρήσουμε άρρηκτους δεσμούς με τις παραδόσεις μας, που αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού μας.

Την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου προς τις γυναίκες που αναβιώνουν το έθιμο της Μπάμπως εξέφρασε και ο δήμαρχος Κ. Μητρουσίου κ. Δημ. Καλαϊτζίδης, απευθύνοντας και τις ευχές του για καλή χρονιά.

Τις δικές της ευχές για τη νέα χρονιά έδωσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Ζωή Καλαϊτζή.

ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΚΑΜΗΛΑ

Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε το έθιμο και στην Ανω Καμήλα, με τη Μπάμπω να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου ακολούθησε το καθιερωμένο συρτό με τη συμμετοχή και των επισήμων και με τους άνδρες να φορούν απαραιτήτως την προβλεπόμενη ποδιά…

Λίγο πιο μπροστά ο Σύλλογος Γυναικών τίμησε την υπεύθυνη των πολιτιστικών του Δήμου Κ. Μητρουσίου κ. Αννα Κουρτίδου, η οποία είχε και την επιμέλεια για την οργάνωση των εκδηλώσεων σε Μονοκκλησιά και Ανω Καμήλα.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ανω Καμήλας. Ο νομάρχης από την πλευρά του πριν προβεί στην κοπή της βασιλόπιτας απηύθυνε συγχαρητήρια στις γυναίκες του Συλλόγου για τη συνεισφορά τους στη διατήρηση του εθίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεόφ. Λεονταρίδης, Κων. Τσιπλάκης, Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά, Αν. Καρυπίδης και Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και εκπρόσωπος του κ. Ευγ. Χαϊτίδη.

Παρέστησαν, επίσης, πλήθος νομαρχιακών συμβούλων, ο πρώην δήμαρχος Κ. Μητρουσίου κ. Δημ. Ματθιουδάκης κ.α.

Ανάλογες εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου της ``Μπάμπως’’ πραγματοποιήθηκαν και στην Λιβαδιά του Δήμου Κερκίνης.

 

Το άρθρο αυτό προέρχεται από Serres news at myserres