skip to main content

Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών

Η παρουσία του Ε.Ο.Σ στο ορεινό συγκρότημα Βροντούς είναι σημαντική και μακρόχρονη.

Ποικίλες δραστηριότητες του συλλόγου είχαν και έχουν ακόμη αφετηρία αυτόν τον ορεινό όγκο και ειδικότερα την περιοχή του δάσους Λαϊλιά. Αυτό ειχε σαν στόχο τη δημιουργία ενός ξενώνα που θα εξυπηρετούσε όλες τις δράσεις σ’αυτό το χώρο στην αρχή και αργότερα την διευρυνση του πεδίου και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προσφοράς. Από το έτος 1956 ο ΕΟΣ , αγοράζει έκταση 1.000 τ.μ , στη θέση Ολύμπια (στις Νότιες υπώρειες του Προφ. Ηλία) του

Δάσους Λαϊλιά, από την Υπηρεσία Ανταλλαξίμων για την ανέγερση ορειβατικού καταφυγίου και το έτος 1958 θεμελιώνεται το κτίσμα. Η ανέγερση προχωρά γρήγορα με προσφορά εθελοντικής εργασίας από τα μέλη του συλλόγου.

Η ολοκλήρωσή του αποδίδει 80 κλίνες και αίθουσα φαγητού και συγκέντρωσης.

Τα επόμενα χρόνια η κατασκευή βελτιώνεται και ηλεκτροδοτείται, ενώ από το 1980-81 ασφαλτοστρώνεται το κατάστρωμα του δρόμου από την διασταύρωση Ορεινής μέχρι το δάσος. Την ίδια χρονιά με απόφαση της Δ/νσης Δασών Σερρών διανοίγεται χιονοδρομικός διάδρομος 800,0 μ περίπου στην βόρεια πλαγιά της

κορυφής Πρ. Ηλίας.

Κατασκευάζεται το χιονοδρομικό περίπτερο με δαπάνες της Γ.Γ Αθλητισμού, σε παραχωρημένη έκταση από την Δ/νση Δασών Σερρών και παραχωρείται για χρήση στον Ε.Ο.Σ. Ο χιονοδρομικός διάδρομος εξοπλίζεται με

συρόμενο αναβατήρα και πλαισιώνεται από ειδικούς χιονοστρωτήρες.

Το 1988 ο Ε.Ο.Σ επιδιώκει την παραχώρηση έκτασης 250 στρ. για την δημιουργία μεγαλύτερης χιονοδρομικής πίστας που καταλήγει στο Μπαλτά Τσαϊρ. Για τον σκοπό αυτό υποβάλει σχετικές μελέτες και διαγράμματα και με θετική γνωμοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο αναμένει την χρηματοδότηση του έργου με την συμβολή της Νομαρχίας Σερρών. Στην τελική όμως φάση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης, το Υπ. Γεωργίας ζητάει την αποστολή εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος για τον καθορισμό των ορίων.

Το διάγραμμα αυτό τελικά δεν υποβάλλεται και η διαδικασία ακυρώνεται για λόγους ουσίας.

Από τότε η ιστορία επαναλαμβάνεται με τα γνωστά σχόλια και υποσχέσεις χωρίς να υπάρχει τίποτε το θετικό και αξιόλογο.

Ο Ε.Ο.Σ είναι μη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο. Διαχειρίζεται ένα υποτυπώδες χιονοδρομικό κέντρο για λογαριασμό της Γ.Γ Αθλητισμού36.

Σκόπιμο και πρακτικό είναι να αναδείξει τις περιορισμένες δυνατότητες του υπάρχοντος κέντρου με απόλυτη προσπάθεια αξιόπιστης διαχείρισης προσφέροντας ποιοτικές και συνεπείς διευκολύνσεις στο μέγεθος που πρέπει και όχι να οριοθετεί στόχους που δεν μπορεί να διαχειριστεί οικονομικά αλλά και οργανικά. Πιστεύω πως δεν χρειάζονται ουτοπίες όταν δεν αξιοποιείς σωστά αυτά τα λίγα που μπορείς.

Αν τελικά οδηγηθεί η διαχείριση σε φορέα τότε θα πρέπει να κατανοήσει κανείς πως οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός χιονοδρομικού κέντρου εξελίξιμου είναι πολύ λίγες. Η μορφολογία του ορεινού όγκου δεν προσιδιάζει για συμφέρουσες επενδύσεις. Έτσι γρήγορα θα οδηγηθούμε σε υποανάπτυξη και τελικά σε εγκατάλειψη της επένδυσης.

Στις δραστηριότητές του ο ΕΟΣ συμπεριλαμβάνει και μια πίστα δρόμων αντοχής.

Η πίστα αυτή διαμορφώθηκε σε υπάρχοντα μονοπάτια, σύρτες και δασόδρομους που συνθέτουν ένα κύκλωμα 10.000 μ. περίπου που αναπτύσσεται περιμετρικά του υγρολίβαδου Μπαλτά τσαϊρ , χωρίς αναβατήρες και εκχερσώσεις ενώ διαθέτει θέσεις ανεπτυγμένες για σκοποβολή σε τεχνητούς στόχους, και οι επιμήκους κλίσεις κυμαίνονται σε αποδεκτά όρια των διεθνών προδιαγραφών.

Όλη όμως η προσπάθεια απαιτεί την ίδια διαδικασία, που δεν είναι άλλη από την παραχώρηση της έκτασης για χρήση και την δυνατότητα διαχείρισης του έργου.

Η μορφή αυτή αθλητισμού παρέχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης γιατί συνδυάζει την μορφολογία του εδάφους με την επιδιωκόμενη χρήση και επι πλέον δεν απαιτεί πολυδάπανες επενδύσεις και προβληματισμούς για την

αντοχή του περιβάλλοντος. Ο διατιθέμενος χώρος εξάλλου προσφέρει εύκολη διαμονή και ικανό ανάπτυγμα για τις περισσότερες ανάγκες των επισκεπτών, ενώ μπορεί να μετασχηματιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάδρομο αγώνων με ποδήλατα βουνού.

 

Πηγή : ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό .Προσέγγιση γνωριμία . Σελίδα 64 από 176

Ερευνα- περιγραφή σχόλια και συγγραφή:Κωνσταντίνος Μ. Βαβαλέκας Δασολόγος

Σέρρες-2007