skip to main content

Σέρρες - Λαϊλιάς

Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης ακολουθούμε τον δρόμο προς την περίφημη Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Στα πάρκα της Κοιλάδας καταφεύγουν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ειδικά κατά τους θερινούς μήνες για δροσιά ξεκούραση, αναψυχή και ψυχαγωγία. Τα πάρκα της, οι πεζόδρομοι της, το ποτάμι με τις ξύλινες γέφυρες, τα βαθύσκιωτα πλατάνια και οι λεύκες προσφέρουν την ηρεμία σε κάθε επισκέπτη.
     Συνεχίζοντας την διαδρομή με αυτοκίνητο, στο 12km βρισκόμαστε στη Χρυσοπηγή. Είναι ένα σπουδαίο θέρετρο των Σερρών με δροσερά νερά, θαυμάσιο κλίμα και εξαιρετική δροσιά. Γι΄αυτό παρουσιάζει μεγάλη κίνηση κατά τους θερινούς μήνες. Στην Χρυσοπηγή υπάρχει  Κέντρο δασικών ερευνών όπου γίνονται έρευνες για δασικά θέματα και δασικό φυτώριο για την παραγωγή κωνοφόρων δασικών ειδών για Τεχνητές αναδασώσεις. Επίσης υπάρχει και αξιόλογο εκτροφείο θηραμάτων όπου βλέπει κανείς ζαρκάδια, φασιανούς, ορτύκια, λαγούς, σκιουράκια, αγριογούρουνα.
     Συνεχίζοντας την πορεία μας στην δεξιά πλευρά του δρόμου διακρίνουμε το βουνό της Βροντούς. Στο 17ο km της διαδρομής αρχίζει το πανέμορφο δάσος του Λαϊλιά. Εκεί κοντά βρίσκονται τα χωριά Ορεινής ( Άνω & Κάτω Βροντούς).
     Είναι ένα βασίλειο που θυμίζει ελβετική γωνιά και πραγματική έκπληξη στον επισκέπτη. Ο Λαϊλιάς αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αρμονίας ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά της φύσης. Τα πανύψηλα δέντρα, οι απότομες χαράδρες, οι απόκρημνοι και τεράστιοι βράχοι και η εν γένει μαγευτική τοποθεσία σαγηνεύουν τον επισκέπτη λάτρη του βουνού και της υπαίθρου. Τον χειμώνα το δάσος περιβάλλεται με πραγματικό Αλπικό μεγαλείο, καθώς καλύπτεται με παχύ στρώμα χιονιού.
     Βόρεια ο Λαϊλιάς συνορεύει με την Βουλγαρία και υπάρχουν στα σύνορα τα χωριά Καρυδοχώρι και Αχλαδοχώρι.
     Επί Τουρκοκρατίας στον Λαϊλιά υπήρχαν θερινές κατοικίες 2.000 προκρίτων του Νομού και εδώ έστελναν τα χαρέμια τους οι Μπέηδες για να παραθερίσουν. Την εποχή εκείνη υπήρχαν 40 περίπου τζαμιά, χάνια, σχολεία δηλαδή ολόκληρη πόλη. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ερήμωσε εκεί τα πάντα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίστηκε στρατιωτική ζώνη και απαγορεύτηκε η ανέγερση οικοδημημάτων. Σήμερα υπάρχει εκεί κέντρο υλοτόμησης οξιών.
Στη βόρεια πλευρά του Αλή-Μπαμπά υπάρχει το καταφύγιο των ορειβατών.
     Στο 27ο km του Λαϊλιά όπου υπάρχει το χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά που είναι δημιούργημα του Ε.Ο.Σ. Σερρών. Εκεί βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή του Λαϊλιά ο Αλή-Μπαμπάς με υψόμετρο 1.600μ.
     Ο Λαϊλιάς διαθέτει μια χιονοδρομική πίστα μήκους 1.000μ και πλάτους 70μ η οποία εξυπηρετείται από 2 συρόμενους αναβατήρα μήκους 850μ που μπορεί να μεταφέρει 700 άτομα και ένα μικρό συρόμενο αναβατήρα μήκους 200μ για αρχάριους. Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας υπάρχει ένα ωραιότατο χιονοδρομικό περίπτερο - Σαλέ στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται το εστιατόριο, στο πρώτο όροφο η καφετερία και στο δεύτερο όροφο το γραφείο και οι κοιτώνες για την παραμονή των αθλητών και των επισκεπτών. Το χιονοδρομικό περίπτερο διαθέτει κεντρική θέρμανση.
     Στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αγώνες καταβάσεων και δρόμων αντοχών, πανελλήνιοι αγώνες, περιφερειακά πρωταθλήματα, τοπικοί αγώνες σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα χιονοδρομίας Ε.Ο.Χ.
     Στη συνέχεια για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του βουνού συνεχίζουμε την περιήγηση πεζοί. Εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους είναι εύκολη η προσπέλαση σε οποιαδήποτε περιοχή του Λαϊλιά σε όλες τις εποχές του χρόνου. Προχωρώντας φτάνουμε στο Μπαλτά - Τσαϊρ που είναι ένα ξέφωτο στην πλαγιά του Λαϊλιά. Εκεί υπάρχουν πέντε βρύσες οι οποίες ξεκινούν από την πηγή του Αλή - Μπαμπά. Το νερό αυτό είναι εξαιρετικό και χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των περίφημων ακανέδων.
     Ένα γραφικό μονοπάτι το οποίο ξεκινά από την καρδιά του δάσους μας οδηγεί στο βράχο της Κατίγκας, που βρίσκεται στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας. Η παράδοση αναφέρει ότι πριν πολλά χρόνια ζούσε εκεί μια όμορφη βοσκοπούλα η Κατίγκα την οποία εγκατέλειψε ο αγαπημένος της και εκείνη από απελπισία ανέβηκε στον βράχο και έπεσε από εκεί στην απότομη χαράδρα. Από τότε ο βράχος και η γύρω περιοχή ονομάστηκαν Κατίγκα.
    Αριστερά του Αλη - Μπαμπά υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο Λυκόφως, μία άλλη κορυφή του Λαϊλιά. Εκεί κοντά βρίσκεται και η κορυφή Αλη - Μπουντούς.
    Διανυκτέρευση μπορεί να γίνει στο καταφύγιο του ορειβατικού Συλλόγου.