skip to main content

Aμπελοκαλλιέργεια Σερρών

Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή έφτανε στις αρχές του προηγουμένου αιώνα τα 5.000 στρέμματα με μικρά οικογενειακά κτήματα.

Πρωτοβουλίες για την προώθηση των σερραϊκών κρασιών στην τοπική αγορά έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με τους οινοποιούς του νομού και το Σωματείο των Εστιατόρων.

Κύριος στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι να γνωρίσουν οι Σερραίοι καταναλωτές τα τοπικά προϊόντα και να τα προτιμήσουν.

Τα κρασιά που παράγονται στα σερραϊκά οινοποιεία είναι άριστης ποιότητας και δεν έχουν να ζηλέψουν την ποιότητα των επωνύμων κρασιών της υπόλοιπης χώρας αλλά και του εξωτερικού.
Το κτήμα Νερατζή βρίσκεται στο 15ο χλμ. της εθνικής οδού Σερρών-Δράμας, στην κορυφή του ενός λόφου 160 μ., σε μια περιοχή που διασχίζεται από τον ποταμό Στρυμόνα, περικλείεται από τις οροσειρές Κερκίνης, Βερτίσκου και Κερδυλίων από τα δυτικά, Μενοικίου και Παγγαίου από τα ανατολικά, ενώ έχει έξοδο στη θάλασσα από την πλευρά της Αμφίπολης, αρχαία πόλη και αποικία των Αθηναίων - μια τοπογραφία που επιτρέπει τη δημιουργία δροσερών θαλάσσιων ρευμάτων καθ' όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Με εδάφη που στραγγίζουν και νερό ν' αναβλύζει στη βάση του λόφου είναι μια περιοχή που ιστορικά έχει καταγραφεί ως αμπελότοπος.
Ο Νερατζής Μητρόπουλος, που χρημάτισε εκτός των άλλων και προπονητής της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας ελληνορωμαϊκής πάλης το 2004 γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά του στις Σέρρες. Το 1990 δημιούργησε ένα νέο αμπέλι συνεχίζοντας εκείνο του παππού του. Καλλιεργεί στα 100 στρέμματά του με βιολογικό τρόπο, χωρίς εντομοκτόνα και λιπάσματα, τις τοπικές ποικιλίες Ασπρούδα Σερρών και Κόνιαρος, που αγαπά ιδιαίτερα, Μαλαγουζιά, Παμίτι, Ασύρτικο, αλλά και τις διεθνείς Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cinsaut.

Στη φροντίδα των αμπελιών και την οινοποίηση συμμετέχει όλη η οικογένεια, από τη γιαγιά Θεοπούλα Μητροπούλου μέχρι την κόρη του Ευανθία, απόφοιτο του τμήματος Χημείας Θεσσαλονίκης, που τώρα εξειδικεύεται στην οινολογία. Το κτίριο του νεόχτιστου και τεχνολογικά σύγχρονου οινοποιείου βρίσκεται στο αμπέλι, σε περίοπτη θέση, και όταν ο ουρανός είναι καθαρός, βλέπει ως την αρχαία Αμφιπόλη και το 'Αγιον Όρος. Διαθέτει υπόγεια κάβα για την παλαίωση των κρασιών και είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής που από το 1998 παράγει εμφιαλωμένα κρασιά.

 

Πηγή : Αθηνόραμα