skip to main content

Τοπικά προϊόντα στην περιοχή του όρους Μπέλες

Κύρια προϊόντα φυτικής παραγωγής στην περιοχή του ορεινού όγκου του Μπέλες  είναι τα σιτηρά  (σιτάρι, κριθή, καλαμπόκι), ο καπνός και η μηδική.
Από τα προϊόντα αυτά η κριθή το καλαμπόκι και η μηδική χρησιμοποιούνται για τη στήριξη με ζωοτροφές της κτηνοτροφίας.
Παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής που καλλιεργούνται σε πολύ μικρή έκταση, είναι η αμπελοκαλλιέργεια, η καλλιέργεια μποστανιών, πατάτας, καστανιάς και φουντουκιάς, ορισμένες από τις καλλιέργειες αυτές έχουν προοπτικές. Στην περιοχή έχει εισαχθεί η καλλιέργεια της ελιάς και συνεχώς αυξάνεται η έκτασή της.

Κύρια ζωικά προϊόντα είναι το αιγοπρόβειο γάλα, το αγελαδινό γάλα, το αιγοπρόβειο κρέας και το βόϊο κρέας. Στην περιοχή δεν υπάρχουν ομάδες παραγωγών (Κερκίνη).

Ως τοπικά γεωργικά προϊόντα στην περιοχή του ορεινού όγκου του Λαϊλιά μπορούν να χαρακτηριστούν τα καπνά, το σιτάρι και κριθάρι, το καλαμπόκι, οι ελιές, τα αμύγδαλα, το τυρί, το γάλα,   τα φασόλια και ρεβίθια, οι πατάτες στην Βροντού και Ορεινή και  ο τοπικός οίνος. Τελευταία άρχισαν να παράγονται βιολογικά προϊόντα, όπως  ελιές, αμύγδαλα, σιτάρι κ.α.

Οι κύριοι κλάδοι της κτηνοτροφίας είναι η αιγοπροβατοτροφία και η βοοτροφία. Η πτηνοτροφία (κρεοπαραγωγής), που αποτελούσε αξιοσημείωτο κλάδο στην περιοχή, σήμερα φθίνει.

Η δασοπονία εμφανίζει σημαντική συμμετοχή στη διαμόρφωση του εισοδήματος από τον πρωτογενή τομέα, μόνο όμως  μέσα από τις υλοτομικές εργασίες.