skip to main content

Τα είχε όλα η Σερραϊκή γαστρονομία

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε στις Σέρρες από 22 έως 24 Μαΐου 2009
Πλούσιο πρόγραμμα με διαγωνισμό μαγειρικής, επιχειρηματικές συναντήσεις, ημερίδα, επίδειξη από Γάλλο chef, έκθεση τροφίμων και ποτών, τούρκικο κεμπάπ και ...ρεκόρ Guinness
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε στις Σέρρες από 22 έως 24 Μαΐου 2009 στο ξενοδοχείο Elpida Resort and Spa, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου , της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ Νομού Σερρών. Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αριστείδης Δρογαλάς, κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, του Πρέσβη της Ουκρανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Τσίμπουχ Βαλέριϊ, του Γενικού Προξένου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σουτένκο Σεργέϊ και του Προέδρου του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου Φιλίας και Εμπορίου «ΣΠΙΛΚΑ», κ. Τασιοβασίλη Κυριάκου, του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Ουκρανίας, πρώην Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων της Ουκρανίας κ. Γοντσαρούκ Ανδρέϊ, του εκπροσώπου του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γεν. Προξενείου Μονάχου, κ. Χαράλαμπου Κουναλάκη, Σύμβουλου ΟΕΥ Α΄, της αντιπροσωπίας του Επιμελητηρίου Λευκωσίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Παπαφιλίππου, τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ανδριανουπόλεως, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου του Νις, του Νομάρχη Blagoevgrad και του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τσιότρα.
Διαγωνισμός μαγειρικής μεταξύ 30 περίπου Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού Σερρών
Παράλληλα διενεργήθηκε και ο διαγωνισμός μαγειρικής μεταξύ 30 περίπου Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού που παρουσίασαν τοπικά εδέσματα και παραδοσιακές συνταγές και αξιολογήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες από τους Έλληνες και ξένους Αρχιμάγειρες που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Επιχειρηματικές συναντήσεις
Τη 2η ημέρα του Συνεδρίου, από τις 10:00 έως 17:00 πραγματοποιήθηκαν οι κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις 22 σερραϊκών επιχειρήσεων με ξένους επιχειρηματίες από τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ουκρανία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ), την πρωτοβουλία Kerasma και το Επιμελητηρίου Σερρών. Στη διάρκεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν επίσης επιχειρηματικές συναντήσεις-συνεδρίες μεταξύ των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην παράλληλη Έκθεση καθώς και με τα Επιμελητήρια των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που συμμετείχαν στο Συνέδριο, από τις 10:00 έως 11:30. Ακόμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των ξένων και Ελλήνων σεφ, με το Σωματείο Εστιατόρων, το Σωματείο Ζαχαροπλαστών - Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), από τις 10:00 έως 11:30. Στο χώρο των συναντήσεων παρευρέθηκε και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ν. Ταχιάος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την όλη διοργάνωση.

Επίδειξη του Γάλλου chef Patrick Terrien
Επίσης, ο Γάλλος chef Patrick Terrien, εκπρόσωπος της παγκοσμίου φήμης Σχολής Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής «Le Cordon Bleu», έδωσε συνέντευξη τύπου κάνοντας μια μικρή επίδειξη των γνώσεων και ικανοτήτων του, μαγειρεύοντας με τοπικά σερραϊκά προϊόντα.

Ημερίδα με θέμα: «Επιχειρηματικότητα της Αγροδιατροφικής Βιομηχανίας»
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 19.00 - 20.30, διεξήχθη Ημερίδα με θέμα: «Επιχειρηματικότητα της Αγροδιατροφικής Βιομηχανίας», με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, κ. Νικ. Πέντζο, τον Πρόεδρο της «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.», κ. Πάρη Κοκορότσικο και το Διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας ΕΚΕΤΑ, κ. Αθαν. Τσαυτάρη. Την ημερίδα παρακολούθησαν βουλευτές του νομού μας, ο Γεν. Πρόξενος της Τουρκίας, κ. Χακάν Αμπάτσι, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Μυλωνάς, επιχειρηματίες του νομού που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής και πλήθος δημοσιογράφων που ήρθαν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.

Μαγείρεψαν οι Αρχιμάγειροι
Στη συνέχεια με τη συμμετοχή όλων των Αρχιμαγείρων που συμμετείχαν από διάφορες χώρες όπως: Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Κύπρο και Ελλάδα παρουσιάστηκαν ζωντανά ελληνικές και διεθνείς γαστρονομικές γεύσεις σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

Παράλληλη έκθεση τροφίμων και ποτών
Καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, λειτουργούσε παράλληλη Έκθεση τροφίμων και ποτών τόσο των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Σερρών, όσο και άλλων 12 Επιμελητηρίων της χώρας, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα να εκθέσουν τα τοπικά τους προϊόντα.
Και τούρκικο κεμπάπ

Την Κυριακή 24/5 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υποδέχτηκε την αποστολή του Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, η οποία συνοδευόταν από Τούρκο σεφ που έφερε τα δικά τους υλικά για να παρουσιάσουν το τουρκικό κεμπάπ το οποίο και προσφέρθηκε στους παρευρισκομένους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σημερινή Σερρών
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009, 10:11:30