skip to main content

"Ακανές Λαϊλιά Σερρών"

 

Όταν επισκεφτείτε τις Σέρρες μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα νόστιμα παραδοσιακά της γλυκά. Ένα από αυτά είναι και ο"Ακανές". Μοιάζει με μικρό λουκούμι και έχει έντονη γέυση φρέσκου βούτυρου και καλοψημένου αμυγδάλου.

Η ιστορία του ακανέ ξεκίνησε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Μπέηδες έκαναν τις διακοπές τους στο Λαϊλιά Σερρών.

Ο "ακανές" παρασκευαζόταν μέσα σε μεγάλα καζάνια όπου έβραζαν ρετσέλια και πετιμέζια με νερό από την πηγή του Λαϊλιά. Γι' αυτό και σήμερα ονομάζεται "Ακανές Λαϊλιά Σερρών". Μάλιστα λέγεται ότι το νερό του Λαϊλιά ήταν ξεχωριστό, ελαφρύτερο και δροσερό, και γι'αυτό και ο ακανές είχε μοναδική γεύση.
Στη συνέχεια τα πετιμέζια και τα ρετσέλια αντικαταστάθηκαν από ζαχαροκάλαμο και νισεστέ και σήμερα αντί για ζαχαροκάλαμο χρησιμοποιείται ζάχαρη. Το παραπάνω μίγμα αφού γινόταν πηχτό, μετά έβαζαν φρέσκο βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Όταν ήταν έτοιμο, το άφηναν να κρυώσει και μετά το έκοβαν κομματάκια.

Η βασική σύνθεση του ακανέ σήμερα είναι: ζάχαρη, βούτυρο, άμυλο, αμύγδαλα και άμυλο αραβοσίτου.