skip to main content

Τοπικά Προϊόντα Αγγίστρου Νομού Σερρών

  • Πέστροφα ιριδίζουσα ή αμερικάνικη πέστροφα (oncorhgnchus mykiss salmonidae)

Σύνηθες μέγιστο μέγεθος 50cm.

Σύνηθες μέγιστο βάρος 6 kgr.

Ονομάζεται και Αμερικάνικη πέστροφα λόγω της καταγωγής της. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε το 1880, όπου και εγκλιματίστηκε με επιτυχία. Ζει σε κρύα καθαρά και καλά οξυγονωμένα νερά.

Είναι πολύ όμορφο ψάρι, με λαμπερά χρώματα.

Σε αντίθεση με τα άλλα είδη πέστροφας, η Ιριδίζουσα είναι ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να μπορεί να αναπτυχθεί και σε πεδινές περιοχές. Με ελάχιστα ανεπτυγμένο το αίσθημα του φόβου και ιδιαίτερα αρπακτικό, είναι το είδος που αποκλειστικά χρησιμοποιείται για πεστοφοκαλλιέργεια.

Δίνει κρέας ρόδινο και εύγευστο, που καταναλώνεται νωπό ή καπνιστό, συνήθως φιλέτο ελαφρά αλατισμένο.

Η χημική σύσταση του κρέατος είναι :

ΝΕΡΟ : 70-75%
ΛΙΠΗ : 3 -6%
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : 21-22%
ΤΕΦΡΑ : 1-1,5%
Για την παραγωγή καπνιστού προϊόντος ποιότητας, είναι βασική προϋπόθεση η επεξεργασία της πρώτης ύλης σε άριστη κατάσταση φρεσκότητας και ποιότητας

 

  • Χέλι - Το  Ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla Anguilla) 

Σύνηθες μέγιστο μέγεθος 100cm

Σύνηθες μέγιστο βάρος 3,5 kgr

Ψάρι που περιλαμβάνει ένα μόνο γένος, το Anguilla, με 16 είδη και σχεδόν 600 συνολικά τύπους.

Ζει σε όλες τις περιοχές, παράκτιες και εσωτερικές. Κυνηγάει την τροφή του κυρίως τη νύχτα.

Δίνει κρέας εξαιρετικής γευστικότητας.

Είναι ψάρι περιζήτητο, με μεγάλο εμπορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον. Καταναλώνεται νωπό, καπνιστό, μαρινάτο.

Η χημική σύσταση του κρέατος είναι :

ΝΕΡΟ : 59,4%
ΛΙΠΗ : 23,74%
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : 15,44%
ΤΕΦΡΑ : 1,03%
Δίνει 289 θερμίδες ανά 100 γρ. βρώσιμου βάρους.