skip to main content

Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος

Από το 2007 δίνει τη δική του "μάχη" στον τομέα του περιβάλλοντος, με "όπλα" την ενημέρωση και την εκπαίδευση για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Πρόκειται για το Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών, ένα δημοτικό κοινωφελές ίδρυμα, αφιερωμένο στη μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Το κέντρο- μουσείο λειτουργεί από το 2007 κι έκτοτε έχει χαράξει τη δική του πρωτοπόρα πορεία στον τομέα του περιβάλλοντος, στο νομό Σερρών, διαμορφώνοντας μια νέα παιδεία για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος κι εκπαιδεύοντας καθημερινά δεκάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.

    Το κέντρο- μουσείο βρίσκεται στο 2ο χλμ Σερρών- Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου και συστεγάζεται με τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών, που η προσφορά του στην ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ήταν καθοριστική.

    Συνεργάζεται με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη και σκοπός του είναι η συλλογή και διατήρηση κάθε είδους πανίδας και χλωρίδας και ορυκτού πλούτου, η έκθεση αυτών για μελέτη, έρευνα, παιδεία και ψυχαγωγία.

    Χρειάστηκαν δέκα χρόνια συντονισμένων προσπαθειών για να ολοκληρωθεί η συλλογή εκθεμάτων του ζωικού και φυτικού βασιλείου, που "στολίζουν" το κέντρο- μουσείο, η επίσκεψη στο οποίο αποτελεί μία πολυδιάστατη εμπειρία. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και "μυείται"- με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο- στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου και στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων.

    Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τη γεωλογία, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της περιοχής, τα εντυπωσιακά ζώα- μικρού μεγέθους και συνήθως απαρατήρητα αρθρόποδα- τους αετούς, τα παρυδάτια και τα αγρίμια του δάσους, τη δομή των πιο χαρακτηριστικών οικοσυστημάτων, όπως του δάσους, τις εκβολές του ρυακιού, του θαμνότοπου κ.ά.

    Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα, με βάση τη συστηματική τους κατάταξη, σε δώδεκα θεματικές ενότητες, στις οποίες- μεταξύ άλλων- παρουσιάζονται συλλογές από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και αμφίβια.

    Ο επισκέπτης "περιηγείται"- μέσα από τα εκθέματα του κέντρου- μουσείου σε βουνά, δάση, πεδιάδες, υγροτόπους και θαλάσσιες ακτές. Οι αναπαραστάσεις της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα είναι από τα θεαματικότερα στοιχεία στις προθήκες του μουσείου.

    Οι χρωματικές εναλλαγές και τα- σε φυσικές στάσεις- δείγματα συνθέτουν μια ζωντανή εικόνα του σπάνιου υδροβιότοπου της λίμνης Κερκίνης. Ο κορμοράνος, η αλκυόνη, η κιρκίρι, η λαγγόνα, οι ερωδιοί και η πρασινοκέφαλη συνθέτουν τη μεγαλοπρέπεια της λίμνης, ενώ η βίδρα, το νερόφιδο, ο πελαργός, ο μελισσοφάγος, το αηδόνι, η χαλκοκουρούνα, το διπλοσάινο, η μπεκατσίνια και άλλα εκθέματα παρουσιάζουν τη δύναμη της ζωής στο Στρυμόνα.

    Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη "ξετυλίγονται" και εικόνες, πλεγμένους με μύθους και ιστορίες από τα σταροχώραφα της περιοχής, με "πρωταγωνιστές" τη σταχτοκουρούνα, την καρακάξα, τον τσαλαπετεινό, το φασιανό, την καλημάνα, το νανόμπουφο, το ορτύκι, τον τυφλίτη και την πέρδικα.

    Και ξαφνικά, το τοπίο αλλάζει, με τα άγρια δόντια του αγέρωχου λύκου (ένα από τα εκθέματα) να παρασέρνουν τον επισκέπτη στο "σκληρό" τοπίο του βουνού. Ο λύκος, ο κόρακας, η αετογερακίνα και άλλα αρπακτικά αναπαριστούν γλαφυρά τη ζωή στα κορφοβούνια, ενώ λίγο πιο πέρα "απλώνεται" το πιο ήρεμο δάσος με την αλεπού, την αγριόγατα, το δρυοκολάπτη, το σκαντζόχοιρο, το βραχοκούναβο, τη σαλαμάνδρα, τις κουκουβάγιες, τους σταυραετούς κλπ.

    Στη συνέχεια, από το ορεινό τοπίο, ο επισκέπτης βρίσκεται ενώπιον ενός απόλυτα γαλήνιου τοπίου, στην αίθουσα με την εκτεταμένη συλλογή εκθεμάτων από την ελληνική θάλασσα. Εκεί, "συναντά" κάποιος την τουρλίδα, τον ασημόγλαρο, το στρειδοφάγο, τον καρατζά, το λαμπροβούτι, τη βαρβάρα, το θαλασσοκόρακα κ.ο.κ.

    Πόλο έλξης για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους φίλους της φύσης αποτελεί η εντομολογική ενότητα του κέντρου- μουσείου, όπου μπορεί να θαυμάσει κάποιος τις πεταλούδες της ημέρα- λιβελούλα, νεχρόπτερο, αλογάκι της Παναγίας- και τις νυχτοπεταλούδες- ακρίδα, χμενόπτερο και ψαλλίδα.

    Η δε έκθεση των πετρωμάτων του μουσείου περιλαμβάνει ορυκτά και πετρώματα από την Ελλάδα και τον κόσμο, μεταξύ αυτών ο χαλαζίας (Βραζιλίας), ο σιδηροπερίτης (Χαλκιδικής), ο μαγνητίτης, ο αμέθυστος και ο ασβεστίτης, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει το απολιθωμένο ψάρι.

    Με τις συντονισμένες προσπάθειες του προέδρου και του Δ.Σ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σερρών, Γιάννη Πεχλιβανίδη και του δήμου Σερρών, το μουσείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Καλλιστώ" και συμμετέχει στο φορέα "Αστροπύλη".

    "Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να ενισχυθεί η σύνδεση με τη φύση και να καλλιεργηθούν στάσεις και αξίες θετικές για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, όχι μόνο μέσα από τη γνώση αλλά μέσα από τη χαρά της παρατήρησης, της έρευνας, της συνεργασίας και της δημιουργίας'", διευκρινίζει ο κ. Πεχλιβανίδης.

Σκοπός του είναι η συλλογή και διατήρηση κάθε είδους πανίδας, χλωρίδας και ορυκτού πλούτου. 1°χλμ. Σερρών - Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου.
Είσοδος: ελεύθερη και κατόπιν συνεννόησης τηλ. 23210-83616

 

Περισσότερα ......